måndag 18 februari 2013

Lokas hälsa.

Okej, nu har vi varit hos veterinären. Undersökningen började med att hon fick lokalbedövning i ögonen, sen kollade veterinären bakom det tredje ögonlocket och bakom ögat. Där ska hinnan vara slät och utan rodnader, vilken den inte var, utan den var lätt röd med några "bulor".

Var innebär det här då? Jo Lokas immunförsvar är överaktivt, det attackerar alla olika typer utav partiklar som "virus" och går på högvarv för att "döda" t.ex. ett hårstrå. Tydligen rätt vanligt hos unghundar. Vad ska vi göra nu då? Jo till en början så ska vi skölja ur hennes ögon 3 ggr om dagen med vanligt koksaltvatten och vi ska se resultat ganska på en gång, om inte måste kortison sättas in för att lindra och dämpa immunförsvaret.

Efter ett par månader kommer det räcka att bara skölja ur ögonen varje kväll, för att ta bort partiklar hon samlat på sig under dagen. Förhoppningsvis växer detta bort, men finns ingen garanti. Hon reagerar även negativt på parfymer, rök och allt sånt som astma/allergiker brukar reagera på. Lika så kan hon få förkylningssymptom om hon andas/fått in något i luftvägarna som även där hennes immunförsvar går in för hårt och ska "döda". Därför kan hon upplevas som trött, för mycket energi går åt att kriga bort alla hemska "virus".

Vi fick beröm utav veterinären, då folk väldigt sällan kommer in i ett sånt tidigt stadie. Utan de flesta brukar komma in med sina hundar när hinnan bakom ögonen är illröd med nästa såriga "bulor". Därför kommer hon slippa ha smärta och få starka mediciner. Och målet är att hon enbart kommer behöva skölja ögonen efter hon varit i partikel rika miljöer, så som dagis. Vi brukar märka skillnad på när hon varit hemma i ett par dagar, då hennes ögon blir bättre och bättre för att sedan bli sämre på dagis eller lekträffar med andra hundar, då de yr mer hår och sådant. 

Så kort och gott skulle man kunna summera detta med att Loka är en astmahund istället för astmabarn och att vi hoppas att med rätt behandling utan en daglig dos utav kortison kan hjälpa henne slippa kriga varje dag utan lägga sin energi på att vara en tokig samojed.


Loka lyssnar noga på vad den underbara veterinären har att säga :D

1 kommentar: